VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mediq voordelig de beurs af

De Utrechtse medische toeleverancier Mediq staat op de drempel van een vertrek van Beursplein 5. Aandeelhouders moeten uiterlijk 4 januari aangeven of ze in willen gaan op het bod van de Amerikaanse durfinvesteerder Advent. Dat is verre van genereus.

Begin oktober kwam het nieuws naar buiten. Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent wil Mediq van de beurs halen.

Advent maakte bekend 13,25 euro per aandeel Mediq te willen neertellen. Die biedprijs is inclusief een eventueel over 2012 uit te keren dividend.

Daarmee waardeert Advent alle uitstaande aandelen van de medisch toeleverancier (omzet 2,7 miljard euro, 8300 werknemers en actief in 15 landen) op 775 miljoen euro.

Inclusief de nettoschuld van 265 miljoen euro van Mediq komt de overnamesom op iets meer dan één miljard euro.

Inmiddels heeft Advent het officiële biedingsbericht gepubliceerd.

Daarin gaan de Amerikanen in op de hoogte van het bod en hun toekomstplannen met Mediq, maar ook op wat aandeelhouders die niet willen ingaan op het bod te wachten kan staan.

Premie en waardering
Afgaand op de slotkoers direct voorafgaand aan het bekend worden van het bod (8,55 euro) door Advent lijkt de biedprijs van 13,25 euro per aandeel redelijk. Een premie van ruim 50 procent op de laatste beurskoers oogt imposant.

Ook ligt het bod aan de bovenkant van de bandbreedte waarin het aandeel de laatste jaren heeft bewogen, tussen 5,95 euro in 2009 en een top van 16,41 euro in 2010. Maar ten opzichte van de top medio 2007 (28 euro) heeft een lange termijn belegger de beurswaarde vooral zien wegsmelten.

Die op het eerste gezicht aanlokkelijke premie zegt dus vooral iets over de ingezakte beurskoers van Mediq als gevolg van matige bedrijfsprestaties.

Een hoge beurskoers is de beste bescherming tegen een overname en die achtervang had Mediq niet meer.

Dan even naar een fundamentelere manier om bedrijven te waarderen.
 

Toen Advent eind september met haar overnameplannen naar buiten kwam, verwachtte Mediq voor 2012 een bedrijfsresultaat voor bijzondere waardeverminderingen (ebita) van 111 tot 116 miljoen euro. Het bod was daardoor krap 9 keer het verwachte bedrijfsresultaat.

Eind oktober schroefde bestuursvoorzitter Marc van Gelder de verwachtingen toch maar wat terug. Vanwege ‘een reorganisatievoorziening en de afwaardering op de groothandel van Nederlandse apotheken’ verwacht Mediq nog maar een bedrijfsresultaat tussen de 88 en 91 miljoen euro.

In overnamesituaties is niet helemaal uit te sluiten dat bedrijven een bod wat aantrekkelijker willen laten lijken door een minder optimistisch toekomstbeeld te schetsen.

Verder bedraagt het bod nauwelijks tien keer de jaarwinst 2011 (75,7 miljoen euro), niet meer dan 0,4 maal de jaaromzet (2011) en slechts 0,75 keer de boekwaarde van Mediq’s bezittingen volgens jaarrekening 2011. Dat oogt allemaal erg mager.

Bod gespiegeld
Het beeld wordt nog wat somberder als we kijken tegen welke voorwaarden Mediq zelf bedrijven heeft overgenomen. Onder het bewind van Van Gelder begaf Mediq zich op zoek naar groei vaak naar het overnamefront. 

En voor eigen acquisities betaalde Mediq vaak meer dan de waardering die Advent nu op de medisch toeleverancier plakt.

Zo kocht Van Gelder halverwege dit jaar de Amerikaanse leverancier van insulinepompjes en glucosemonitors DSC voor 0,62 maal de omzet. Cijfers over de winstgevendheid van DSC gaf Mediq niet.

Een van de grotere overnames deed Mediq november vorig jaar met het Duitse Assist. Daarvoor legde zij 1,35 keer de omzet op tafel. Assist levert in Duitsland aan huis medische hulpmiddelen op het gebied van sondevoeding, infuustherapie en incontinentie.

Verder hengelde het in 2010 het Finse Oriola voor 90,5 miljoen euro binnen. Dat kwam overeen met 0,5 maal de omzet en tien keer de nettowinst.

Ten slotte een andere belangrijke overname, die van het Amerikaanse Bryam in 2008. Mediq nam deze marketing- en verkooporganisatie voor medische middelen voor thuisgebruik over van een private equity partij. Prijs: 90 miljoen euro. Dat kwam overeen met 0,9 maal de omzet en 9,4 keer het bedrijfsresultaat (ebitda).

Strategisch waren die overnames misschien best zinvol, het feit dat Mediq daarvoor fors meer betaalde dan de prijs waarvoor ze nu zelf de beurs wil verlaten, wijst er op dat die overnames onvoldoende hebben gerendeerd.

Mediq huwelijkt zichzelf nu goedkoop uit aan Amerikaanse investeerders.

Dit artikel is deel 1 van een serie over het overnamebod op Mediq.




Gerelateerde artikelen